Pastinaak is een groente die typisch past bij de herfst. Het ziet eruit als een grote, witte wortel. En dat is het eigenlijk ook een beetje. Pastinaak heeft een zoete, anijs-achtige smaak. Je kan er frietjes van maken (lekker even roosteren in de oven) , puree (variatie op de aardappel), stamppot (lekker met prei, rucola, peer en gorgonzola erdoor!).

Maar vandaag maak ik er een soep van. Lekker als lunch of bij de warme maaltijd.

Recept voor 3/4 kommen soep.

Ingrediënten:

  • 500 gram pastinaak 
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook 
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel chilivlokken (gemalen rode peper) 
  • 1 liter kokend water 
  • 1 groentebouillontablet 
  • 3/4 eetlepels volle kwark 
  • Een eetlepel olijfolie 
  • Een theelepel mosterd 
  • Peper en eventueel zout 

Ook nodig:
Staafmixer

Zo maak je de soep: 

  • Schil de pastinaak en snijd deze in plakjes. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. 
  • Verhit de olijfolie in een diepe pan en fruit de ui en knoflook 2 minuten. 
  • Voeg de tijm, komijn, chillivlokken en pastinaak toe en bak dit ook nog 2 minuten mee. 
  • Voeg het kokende water toe en verkruimel de groentebouillontablet erboven. Laat de soep 10-15 minuten koken, tot de pastinaak zacht is. 
  • Haal de pan van het vuur, en pureer de soep met een staafmixer. 
  • Voeg de mosterd toe, en breng de soep op smaak met peper en eventueel zout.
  • Verdeel de soep over de kommen.
  • Voeg aan elke kom een schep volle kwark toe.