Afvallen zonder dat je er iets voor doet of zonder dat je het wil is onbedoeld of ongewenst gewichtsverlies. Je lichaam heeft dan meer energie nodig dan dat je met de voeding binnenkrijgt. Door bijvoorbeeld ziekte, na een operatie, flinke koorts of bepaalde therapie heb je gedurende korte of lange tijd meer energie nodig. Soms lukt het dan niet om voldoende te eten dan val je af omdat de voeding niet de energie of calorieën levert die je lichaam nodig heeft. Jammer genoeg verlies je niet alleen vetweefsel maar ook spierweefsel. Hierdoor raakt je lichaam in een slechtere conditie.

Ook bij oudere mensen zie ik het regelmatig dat de eetlust afneemt, de beweging minder wordt en de conditie steeds wat verslechterd. Als je conditie achteruit gaat, verminderd ook de weerstand tegen infecties.

Hoe weet je nu of je teveel gewicht verloren hebt de afgelopen tijd?

Er is sprake van ongewenst gewichtsverlies wanneer je 5% van je gewicht bent afgevallen in de afgelopen maand of 10% van je gewicht in het afgelopen half jaar, zonder dat je er iets voor hebt gedaan. Ook wanneer je overgewicht hebt kan er sprake zijn van ongewenst gewichtsverlies. In deze tabel kun je opzoeken hoeveel dit is voor jouw gewicht. 

Misschien merk je het bij jezelf, zie je het bij iemand in je omgeving of bijvoorbeeld bij een van je ouders dat het gewicht afneemt. Lukt het je niet om met de voeding het gewicht op peil te houden of ben je benieuwd welke voedingsmiddelen je dan het best kan nemen dan zou je hulp aan de diëtist kunnen vragen. Wanneer het je niet lukt om naar de praktijk te komen, bijvoorbeeld door ziekte, komt de diëtist ook bij je thuis.