Vanochtend tijdens de yoga les hadden we het erover dat in deze derde week van het jaar al veel goede voornemens verloren zijn gegaan. Je had bijvoorbeeld voorgenomen om gezond te gaan eten en misschien wat af te vallen…en daar zit je dan, met die zak chips of reep chocola op de bank. Je baalt van je zelf en vraagt je af waarom je dit niet kunt en waarom het mislukt enz. enz. Weg zijn je goede bedoelingen!

Was het je verstand of je gevoel?
Weet je nog hoe je goede voornemen tot stand kwam? Was het je verstand die tegen je zei dat je dit MOEST doen? Zei je verstand dat je niet mooi genoeg bent of vind je dat je in een bepaalde kledingmaat moet passen? Of kwam je voornemen van binnenuit en VOELDE je dat je gezond wilde gaan eten. Omdat je dit verdient omdat je van jezelf houdt? Wanneer je echt vanuit je hart de keuze gemaakt hebt, dan ligt jouw goede voornemen nog niet op straat. Misschien heb je wel met een reep chocolade op de bank gezeten, maar maakte je heel bewust die keuze. Als dat het geval is dan ben je niet boos op jezelf en pakte je de draad van het afvallen weer op.
Hoe kun je ervoor zorgen dat je je gezondheidsdoelen bereikt? Je kunt beginnen met je bewust te worden van je gedachten. Zijn ze positief of negatief? Zijn ze oordelend over jezelf of anderen of zijn ze liefdevol? En met betrekking tot je eetgedrag: Pak je wat te eten omdat je honger of trek hebt, uit gewoonte of omdat er toevallig iets lekkers voor je neus stond? Proef je je eten ook echt of is je bord leeg voor je er erg in had omdat je met andere dingen bezig bent? Wanneer je ‘mind’ ‘full’ is, is je aandacht niet bij wat je aan het doen bent. En ‘mindful’ ben je wanneer je met aandacht je maaltijden klaarmaakt en opeet. Bijkomend voordeel is dat je dan meer van je maaltijden geniet en je zal merken dat je ook echt gevoed wordt waardoor trek tussendoor minder wordt.

Ben niet te streng
Ben niet te streng voor jezelf. Als je 80% van de week gezonde keuzes maakt dan is dat al voldoende! Er is dus echt wel wat ruimte om een keer chips te eten. En je hoeft er ook niet naar te streven om alleen maar positief te denken of altijd een leeg hoofd te hebben. Je bewust zijn van hoe je gedachten aan het werk zijn , daar gaat het om. En of je besluit om met die gedachte mee te gaan of niet.
Zo ervoer ik vanochtend dat ik regelmatig met mijn ‘hoofd’ aan yoga doe in plaats van met mijn hart. Dan ben ik bezig met waarom ik mijn benen niet gestrekt krijg (terwijl de anderen in de groep dat natuurlijk wel kunnen) of lig ik te bedenken aan wat ik vandaag nog allemaal moet doen. Fijn dat yogadocente Petra me er dan aan helpt herinneren hoe ik mijn gedachten even los kan laten. Soms heb je die hulp dan net even nodig.

 
Wil jij graag inzicht krijgen in welke haalbare doelen op het gebied van gezondheid bij jou passen en hoe je dit gaat bereiken ? Ik help je er graag bij! En als je je nog vóór 1 februari aanmeldt, dan heb ik een leuke verrassing voor je!  Mail dan je gegevens naar info@samenmetcris.nl. En deel deze actie gerust met je vrienden of laat hier een leuke reactie achter!