Voor Stichting Kumbatio Nederland ben ik een aantal keer naar Kenia gereisd. Hier heb ik vrijwilligerswerk gedaan voor weeskinderen in  stadje Thika, vlakbij Nairobi.  Als foodie en als diëtiste  heb ik (natúúrlijk) werk verricht en kennis opgedaan op het gebied van gezonde Keniaanse voeding en mij ook gericht op het voorkomen van ondervoeding. Zo heb ik het menu van Kindertehuis Kiota mee opgesteld, de voedingstoestand van de kinderen gemeten, van de Keniaanse diëtisten en hun voedingspiramide geleerd, dagelijks mee gekookt (letterlijk voor een heel weeshuis!) en natuurlijk alle traditionele Keniaanse gerechten geproefd.

Een van de vele opgedane weetjes op het gebied van voeding is dat er een kleine schotelvormige courgette-achtige pompoen bestaat, genaamd Patisson. (Zie Carol die de gele Patissons aan het bestuderen is op de foto). Toen ik ze voor het eerst zag (we kregen ze van een vriendelijke buurman voor het kindertehuis) hadden de Keniaanse huismoeders en ik geen idee wat het was. We stopten ze in een stoofpotje en waren best lekker! Het blijkt uiteindelijk geen bijzondere specifieke Afrikaanse groente te zijn…… want afgelopen maand zag ik ze ineens ook in de Nederlandse supermarkt liggen, met de naam Patisson! Even informatie opgehaald op groentenenfruit.nl, en het blijkt het inderdaad een pompoen te zijn, behorende tot de komkommer-familie (net als de courgette). Blij dat ik nu eindelijk de naam weet van deze groente 🙂 !

Door het zien van de patisson ging ik meteen weer terug in de tijd en voelde wat heimwee naar het warme Oost Afrikaanse land opkomen. Daarom bracht ik vandaag wat Kenia in huis door mijn Keniaanse thee weer eens te zetten. Ook heb ik er meteen wat chapati’s met githeri erbij gemaakt. Tenslotte zocht ik meteen even een recept voor deze nieuw ontdekte groente: gegratineerde patisson. Heb jij ze ook al eens geprobeerd? Als je nog een lekker recept weet laat het me weten!