Elke week  minimaal één nieuw recept ter variatie is mijn doel. Deze week heb ik gekozen voor een recept uit “De Dunne Vegan” dat ik tegenkwam in het nieuwe “Lekker Vegetarisch” magazine. Dubbel nieuw hierin is dat ik nog nooit verse artisjok had bereid. Ik kende alleen de artisjokharten uit een potje. Dus kocht ik op de biologische markt in Den Bosch op vrijdagochtend verse artisjokken! De marktkoopman had me al uitgelegd hoe ik het moest bereiden maar voor de zekerheid zocht ik ook nog even op YouTube: Artisjok bereiden.

De verse artisjokblaadjes heb ik lekker met een knoflookdipje gegeten (Elk blaadje kun je één voor één uitzuigen) en de harten heb ik gebruikt voor in het recept. Voor dit recept is het wel makkelijker om de artisjokharten uit een potje te kopen, want anders kost het veel tijd (en geld) . Maar zeker wel een aanrader om de artisjok ook zo met een dipje te eten!

Grieks stoofpotje met artisjokhart, tomaat en dille

Hoofdgerecht voor 4 personen / bereidingstijd 30 min

Ingrediënten:

 • 6 lente-uien
 • olijfolie
 • 1 tl oregano
 • 1 venkel
 • 4-5 aardappels (ik had voor zoete aardappel gekozen)
 • 1 blikje gepelde tomaten
 • 1/2 blokje groentebouillon
 • 300 gr tuinerwten uit de vriezer
 • 1 blik artisjokharten
 • bosje dille
 • peper

Bereiding:

Snijd de lente-uien in ringen. Verhit de olijfolie in een braadpan en voeg de lente-ui en de oregano toe. snijd het kapje en het groen van de venkel en snijd hem in niet al te kleine plakken. Voeg de venkel bij de lente-ui en smoor voor +- 4 minuten onder af en toe roeren. Schil ondertussen de aardappels en snijd ze in de lengte doormidden en daarna in niet te grote parten. Voeg de aardappels samen met de tomaten en het halve bouillonblokje ij de lente uit en draai het vuur hoog. Zet het vuur lager als het tomatenmengsel kookt. Doe het deksel op de pan en laat het geheel nog 10 minuten pruttelen of tot de aardappels beetgaar zijn. Voeg de tuinerwten toe en kook ze mee. Laat de artisjokharten goed uitlekken. Snijd ze in vieren en voeg ze toe aan de stoofpot. Laat ze nog 5-10 minuten meestoven. Haal de pan van het vuur. Hak de dille fijn en roer samen met wat peper door de stoofpot en serveer het gerecht meteen!